Basics of Nutrition (अपना आहार)
Basics of Nutrition (अपना आहार)
इस लघु फिल्म में बच्चों के समुचित पोषण के लिए आवश्यक मानदंडों के बारे में जानकारी दी गई है। इसमें स्टंटिंग यानी उम्र के हिसाब से बच्चों का कद कम होना, आवश्यकता से कम पोषण, अनिमिया और जन्म के समय कम वज़न जैसी समस्याओं के बारे में जानकारी दी गई है। इसके अंतर्गत शरीर के विभिन्न अंगों के कार्यों के बारे में विस्तार से जानकारी दी गई है। इसके इसके अतिरिक्त खान-पान के पदार्थों के पाचन के बारे में भी जागरूकता लाने का प्रयास किया गया है। भोजन या फिर खाद्य पदार्थों के माध्यम से हमारे शरीर को मिलने वाले प्रोटीन, विटामिन, कार्बोहाइड्रेड तथा फाइबर के महत्व का भी विस्तार से वर्णण किया गया है। इसमें अनाज और दालों, फल और सब्जियों, तेल, वसा और खाद्यबीजों तथा दूध और पशु उत्पादों के बारे में जानकारी दी गई है। इसके अलावा प्रोटीन, विटानमिन, कार्बोहाइड्रेड. वसा, खनिज और सूक्ष्म पोषक तत्वों की भूमिका की भी जानकारी दी गई है। विटामिन की कमी से होने वाली विभिन्न समस्याओं के बारे में भी जागरूकता लाने का प्रयास किया गया है। शरीर के सही पोषण के लिए कैल्शियम, आयरन, जिंक, आयोडिन जैसे तत्वों के साथ ही संतुलित आहार लेने की सलाह दी गई है
Instructor bio

DR. Hemalatha R | DR. Raja Sriswan Mamidi
ICMR - National Institute Of NutritionDr.Hemalatha graduated (MBBS) and obtained an MD from Gandhi Medical College, Hyderabad, Dr. NTR University of Health Sciences, Andhra Pradesh. Currently she is the Director of ICMR-National Institute of Nutrition, Hyderabad. She led the seminal work on Nutrient requirements- the RDAs and EARs for Indians; for the first time the Nutrient recommendations include the Estimated Average Requirements (EAR) and also the Tolerable Upper Limits (TUL) of nutrients alongside RDAs. The fortification strategies, food labelling, supplementation programs are based on these recommendations. She also spearheaded ‘My Plate for the Day’ which provides food-based guidelines for meeting micro and macronutrient requirements to prevent undernutrition and NCDs. As part of the Poshan Abhiyan initiative she developed 14 E-learning modules aimed at empowering adolescents, young adults, Anganwadi teachers, ASHA workers and the general public. She is also serving as the President of the Nutrition Society of India and as the Executive Council Member of the Federation of Asian Nutrition Societies (FANS).
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